Κοψίματα στο βάψιμο: Τεχνικές για σωστά κοψιματα στους τοίχους
Το βάψιμο των τοίχων όταν περιέχει περισσότερα χρώματα του ενός, έχει μια παραπάνω πρόκληση, η οποία ακούει στο όνομα “κοψίματα”. Κι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το φυσικό σύνορο χρωμάτων στους τοίχους, όπως συνήθως είναι οι γωνίες (παρακείμενοι τοίχοι) ή το ταβάνι, όπου το χρώμα που θέλουμε να εφαρμόσουμε είναι διαφορετικό από την επόμενη επιφάνεια.
Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα κοψίματα καθώς όσο πιο σωστά είναι τόσο πιο ομοιόμορφο και ωραίο φαίνεται το αποτέλεσμα.
Πόσα φορές πρέπει να κάνω κάνω τα κοψίματα στους τοίχους
Έχετε υπόψη ότι τα κοψίματα πρέπει να είναι όσα και τα χέρια που θα κάνετε τον τοίχο. Αν δηλαδή για παράδειγμα θα κάνετε τρία χέρια τους τοίχους, τότε ισάριθμες φορές θα ξεκινήσετε με τα κοψίματα. Και να θυμάστε ότι πάντα ξεκινάμε με τα κοψίματα και μετά περνάμε στο ρόλο και στην υπόλοιπη επιφάνεια.
Στα κοψίματα δημιουργούμε μια βαμμένη επιφάνεια πάχους 7-8 πόντων από το σύνορο που αναφέραμε προηγουμένως, ανάμεσα στις επιφάνειες διαφορετικού χρώματος. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα σοβατεπί ώστε να μην στάξει το χρώμα ή στο ταβάνι αν υπάρχει γύψινο διακοσμητικό στοιχείο. Μην ξεχάσετε τα κοψίματα στους διακόπτες και πρίζες των τοίχων ώστε να περάσει μετά άνετα το ρόλο. Το ίδιο ισχύει και για κάθε “εμπόδιο” το οποίο μπορεί να υπάρχει σε έναν τοίχο.
Τι πρέπει να προσέχω όταν κάνω τα κοψίματα
Ένα μεγάλο πρόβλημα στα κοψίματα είναι όταν οι τοίχοι έχουν ατέλειες στις επιφάνειες ή έχουν αρκετά βαθουλώματα και εξογκώματα – και συνήθως έχουν αρκετά. Εκεί αν επιχειρήσετε να τα κάνετε με γυμνό χέρι, χωρίς καθόλου βοήθεια είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάπου θα ξεφύγει χρώμα. Μπορεί εκείνη την ώρα να μην την θεωρήσετε ως μεγάλη ζημιά αλλά αν κατεβείτε και δείτε το αποτέλεσμα από απόσταση, θα καταλάβετε τι εννοούμε. Γι’ αυτό σε περιπτώσεις τέτοιου ατυχήματος μην ξεχαστείτε και αφήσετε το χρώμα να στεγνώσει, αλλά σκουπίστε το αμέσως από την επιφάνεια που δεν προορίζεται να υπάρχει.
Πότε είναι απαραίτητη η μπλε ταινία
Σε περίπτωση που η απόσταση του κοψίματος είναι μεγάλη και το βάψιμο με το πινέλο είναι αρκετά δύσκολο, χρησιμοποιείστε μπλε ταινία με μειωμένη ποσότητα κόλλας σαν οδηγό για να μην ξεφύγει το χρώμα. Κολλήστε την ταινία επάνω στο “σύνορο” των επιφανειών ώστε να είστε σίγουροι ότι χρώμα δεν θα περάσει στην άλλη επιφάνεια.
Μην ξεχάσετε ότι την ταινία πρέπει να την κολλήσετε σε επιφάνεια που είναι στεγνή κι όχι φρεσκοβαμμένη, με σκόνη ή υγρασία. Αν για παράδειγμα έχετε βάψει την επιφάνεια του υπόλοιπου τοίχου την ίδια μέρα καλό θα ήταν βάλετε την ταινία για τα κοψίματα την επόμενη, αλλιώς μπορεί κατά την αφαίρεση της ταινίας να πάρει μαζί της χρώμα από τον τοίχο που μόλις βάψατε, παρόλο που οι μπλε ταινίες έχουν μειωμένη ποσότητα κόλλας.
Διαβάστε επίσης: Απλές συμβουλές για βάψιμο των τοίχων σας
Τέλος η ταινία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα κοψίματα σε μια ενιαία επιφάνεια στην οποία θέλουμε να κάνουμε ένα σχέδιο ή κάποιες λωρίδες που δεν χωράει το ρόλο. Και ισχύει το ίδιο με την διαφορά ότι ο μόνος οδηγός μας είναι η ταινία κι όχι κάποιο διακριτό στοιχείο όπως η γωνία των τοίχων ή τα γύψινα διακοσμητικά στο ταβάνι.