Βερνίκι ξύλου: Πως να διατηρήσετε τις ξύλινες επιφάνειες σαν καινούργιες
Το ξύλο είναι ένα μαλακό υλικό, συγκριτικά πάντα με άλλα υλικά όπως το σίδερο και διάφορα μέταλλα. Αυτό το καθιστά πιο επιρρεπές αφενός σε ζημιές που μπορεί να προκληθούν από απροσεξίες (π.χ. γρατζουνιές ή χαράξεις) και αφετέρου στις συνθήκες του περιβάλλοντος, όπου αυτό βρίσκεται (π.χ. υγρασία, ήλιος και βροχή αν είναι σε εξωτερικό χώρο).
Το τίμημα λοιπόν όταν έχουμε ξύλινα έπιπλα ή διακοσμητικά στοιχεία είναι ότι χρειάζονται συχνά την φροντίδα μας. Το πέρασμα με βερνίκι είναι απαραίτητο να γίνεται σε συχνά διαστήματα – ανάλογα βέβαια το είδος των αντικειμένων και το που αυτά βρίσκονται (εσωτερικά ή εξωτερικά) που διαφοροποιεί την συχνότητα που θα χρειαστεί να περιποιηθούμε την επιφάνεια.
Μπορείτε εύκολα να διακρίνετε πότε πρέπει να επέμβετε και να περάσετε μια ξύλινη επιφάνεια με βερνίκι. Όταν ξεκινήσει το χρώμα να αλλοιώνεται ή αν ξεκινήσετε να βλέπετε μικρορωγμές στο ξύλο (σήμα ότι ξεκινάει η διάβρωσή του) τότε είναι απαραίτητο το πέρασμα με ένα βερνίκι συντηρητικό ξυλείας.
Παρακάτω είναι 4 βήματα που θα σας βοηθήσουν να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα:
Βήμα 1
Χρησιμοποιήστε ένα βερνίκι που αγοράσατε πρόσφατα ή βεβαιωθείτε ότι το παλιό σας βερνίκι ήταν κλειστό αεροστεγώς καλά, ώστε να μην έχει δημιουργήσει σβώλους εσωτερικά. Αν έχει γίνει αυτό τότε αυτοί θα μείνουν στο πινέλο σας με αποτέλεσμα να χαλάσουν την ομοιομορφία που θέλετε να πετύχετε στην ξύλινη επιφάνεια. Επιλέξτε ένα πινέλο καλό κατά προτίμηση με φυσική τρίχα.
Tip: Για την καλύτερη στεγανοποίηση, μετά το τέλος των εργασιών σας, ενός ήδη ανοιχτού δοχείου γυρίστε το ανάποδα για μια εβδομάδα (βεβαιωθείτε πριν ότι είναι καλά κλειστό) ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Βήμα 2
Με ένα καθαρό ραβδί ανάδευσης, ανακατέψτε το βερνίκι καλά, αλλά κάντε το αρκετά αργά για να αποφύγετε τη δημιουργία φυσαλίδων αέρα. Γι’ αυτό τον λόγο, προσπαθήστε να αποφύγετε την ανακίνηση του δοχείου κατά τη μεταφορά του. Στην συνέχεια, ρίξτε προσεκτικά αρκετό βερνίκι για το πρώτο σας χέρι σε ένα καθαρό πλαστικό σκαφάκι.
Βήμα 3
Θυμηθείτε να αραιώσετε το βερνίκι (με νερό ή διαλυτικό αναλόγως το βερνίκι). Το ποσοστό αραίωσης κινείται σε ποσοστιαίες μονάδες περίπου 5-10%. Η αραίωση είναι απαραίτητη για καλύτερη διαχείριση του υλικού και πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Βήμα 4
Για να εφαρμόσετε το βερνίκι, εργαστείτε με ένα ελαφρύ άγγιγμα. Μόνο η άκρη του πινέλου σας πρέπει να λυγίζει. Εάν είστε δεξιόχειρες, ξεκινήστε στην επάνω αριστερή γωνία της επιφάνειας. Βερνικώστε μια περιοχή τετραγωνικού μέτρου ακολουθώντας τα νεύρα του ξύλου και στην συνέχεια προχωρήστε στο επόμενο τετραγωνικό. Προχωρήστε μ’ αυτόν τον τρόπο μέχρι να ολοκληρώσετε όλη την επιφάνεια. Μόλις τελειώσετε και ενώ το βερνίκι είναι ακόμα υγρό θυμηθείτε να σύρετε το πινέλο σας σε όλη την επιφάνεια ώστε να εξομαλύνετε τυχόν ατέλειες, το λεγόμενο “σουμάρισμα”.
Tip: Προτιμήστε, για καλύτερα αποτελέσματα, πολλές λεπτές στρώσεις κι όχι λίγες με πολύ υλικό και αφού περάσετε το 2 πρώτα χέρια και έχουν στεγνώσει καλά, τρίψτε ελαφριά την επιφάνεια με ένα γυαλόχαρτο 320άρι. Αφού σκουπίστε καλά όλα τα υπολείμματα συνεχίστε με το επόμενο χέρι.